Duurzaam uitgedaagd op de werkvloer

Hoe kan ik, als zelfstandige, mijn duurzame impact vergroten? Dat is de vraag die ik mezelf begin dit jaar stelde en waar ik op allerlei manieren een antwoord op probeer te vinden. Er is niet één manier en dat komt goed uit, want ik hou van diversiteit, en bovendien vind ik het belangrijk dat ik dingen doe die bij me passen.

En ik denk dat ik in ieder geval alvast één manier heb gevonden…… 😉

Wat ik doe en laat

Zoals je misschien weet, ben ik aangesloten bij het netwerk Happy Planet Professionals: ik draag graag bij aan een duurzame, inclusieve en gezonde wereld. Dat doe ik via mijn opdrachtgevers (non-profit organisaties en purpose gedreven bedrijven) en ja, ook zelf probeer ik mijn steentje bij te dragen. Ik reis zoveel mogelijk met OV, heb een bankrekening bij een duurzame bank, bel met een Fairphone, heb een duurzame printer en thuis (waar mijn ‘kantoor’ is) hebben we zonnepanelen op het dak en staat de verwarming laag. En zei ik al dat ik vegetarisch eet, zo weinig mogelijk nieuwe spullen koop en zoveel mogelijk afvalvrij boodschappen doe?

Dat zijn natuurlijk mooie stappen, maar ja, het zet natuurlijk pas zoden aan de dijk als veel mensen dit doen, heel veel mensen. En bedrijven?!

Duurzaamheidsbril

Door mijn werk kom ik op veel verschillende kantoren en als er tijd en ruimte voor is, dan zet ik mijn duurzaamheidsbril daar wel eens op. Vorig jaar was ik betrokken bij de organisatie van een groot evenement en met één simpele vraag heb ik ervoor gezorgd dat de lunch op dat evenement (met 500+ deelnemers) vegetarisch was. Een kleine actie met een mooi resultaat. In m’n eentje moet ik bijna 1,5 jaar vegetarisch eten voor een vergelijkbaar resultaat 😉

In veel organisaties waar ik kom is wel een werkgroepje of een MVO-manager bezig met duurzaamheidsacties. Er is een (beperkt) budget en ze organiseren een duurzaamheidscafé of zorgen voor gescheiden afval of kaarten het energiegebruik aan bij de directie. Door de hoge werkdruk en het beperkte draagvlak blijft hun impact vaak beperkt. In andere organisaties zie ik juist een prachtig top-down MVO-beleid waarbij de maatregelen zonder veel communicatie worden ‘opgelegd’. Dat werkt natuurlijk niet heel lekker.

En wat ik bovenal zie, bijna overal: personeelstekort, hoge werkdruk, uitval, nog hogere werkdruk bij de overgebleven mensen en dientengevolge dalend werkplezier.

Duurzaamheid op kantoor

Bij binnenkomst vallen me meteen de mooie grote planten op en de afvalscheidingsbakken. Een mooie ontvangstruimte met verschillende soorten zitjes en warme kleuren en materialen. Ja, zo’n kantoor daar zou ik wel kunnen werken.

Bij de lunch in het bedrijfsrestaurant zie ik dat veel van het eten is voorverpakt in plastic. En dat er heel veel vlees op het menu staat en weinig vega. In de soep zitten balletjes.

In de vergaderruimte staat de verwarming best hoog en zelf lager zetten kan niet, het hele gebouw heeft dezelfde thermostaat. Overal staan digitale schermen aan, ook als ze niet gebruikt worden.

Als ik vraag naar de duurzaamheid in het bedrijf dan wordt me verteld dat daar een werkgroep voor is. Die hebben gezorgd voor de gescheiden afvalbakken, hebben via de OR gezorgd voor een betere vergoeding van OV-kosten en ook voor de planten. Veel budget hebben ze verder niet gekregen, dus het is nu vooral een clubje dat de collega’s probeert te stimuleren (thuis) duurzame keuzes te maken. Een duurzaamheidsbeleid is er niet. En ach, de werkdruk is hoog, dus tijd en energie ontbreekt om ermee aan de gang te gaan.

Duurzaamheidsbeweging op de werkvloer

Middenin mijn zoektocht maakte ik kennis met Serge Calon van 52 weken duurzaam. Nou ja, hij maakte kennis met mij, want ik kende hem al van de 52 nieuwsbrieven die ik een jaar lang in mijn box had ontvangen met inspirerende filmpjes en voorstellen voor kleine, impactvolle acties. Ik werd zo blij van deze mails en hoewel ik al veel dacht te doen, daagden Serge en zijn team mij telkens weer uit tot nog een stapje, op heel veel verschillende terreinen: de CV ketel op 60 graden, een bijenhotel en een waterbak voor vogels in de tuin, straatjutten, duurzaam je huis schoonmaken, tegels wippen, enzovoort..

52 weken duurzaam heeft inmiddels bijna 30.000 deelnemers, dus dat gaat lekker zou je kunnen zeggen. Maar we willen meer!

Met mijn ervaring in teams en organisaties, Serge’s creatieve skills, alle kennis en ervaring uit 52 weken duurzaam en ons beider ervaring op het gebied van beweging faciliteren, zijn we volop bezig met het ontwikkelen van een programma voor op de werkvloer: 52 weken duurzaam op de werkvloer.

Want zeg nou eens eerlijk, zou jij ook niet willen dat er bij jou op de werkvloer meer aan duurzaamheid wordt gedaan?

Win-win-win

Ons programma in ontwikkeling is echt gaaf: het is een koppeling van werken aan duurzaamheid en aan het vergroten van werkplezier en waarmee je ook nog kosten bespaart. Win-win-win 😊

Kan dat?

Ja, dat kan! Daar gaan wij voor! Daar staan wij voor! Daar doen wij het voor!

Mijn antwoord

En bij mezelf merk ik elke keer dat ik hiermee bezig ben de energie stromen: mensen in beweging krijgen voor meer duurzame keuzes én het werkplezier vergroten. Twee passies die samenkomen. Dit moet toch echt een antwoord op mijn vraag zijn?!

52 weken duurzaam, we gaan het gewoon doen 😊

Tip: Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 52 weken duurzaam en krijg elke week tips voor meer duurzaamheid: www.52wekenduurzaam.nl