Doortje ’t Hart
Met positieve energie, enthousiasme, open communicatie en mijn authentieke aanpak creëer ik meer gemak en plezier in samenwerken én draagvlak voor veranderingen.
Als kind droomde ik ervan om dokter te worden in Afrika. Ik werd geen dokter, maar werkte wel vele jaren in ontwikkelingssamenwerking, met name in Afrika. Rode draad door mijn werkende leven is de focus op samenwerken. Samen bereik je meer dan alleen, maar samenwerken gaat niet altijd vanzelf. Met mijn bedrijf DOOR ’t HART faciliteer ik verbinding in samenwerking, zowel in teams, organisatie-brede trajecten als in andere (internationale) multi-stakeholder samenwerkingsverbanden. Ik kan daarbij prima schakelen tussen Engels en Nederlands. Met positieve energie, enthousiasme, open communicatie en mijn authentieke aanpak creëer ik meer gemak en plezier in samenwerken én draagvlak voor veranderingen.
De drive die ik als kind had om mensen te helpen is gebleven, al kreeg dat ‘helpen’ gaandeweg wel een andere invulling: mogelijkheden creëren waarin mensen vooruit kunnen komen.
En daarnaast richt ik mijn leven én bedrijfsvoering ook zo in dat ik bijdraag aan een sociale, gezonde en duurzame wereld. Daarom ben ik aangesloten bij Happy Planet Professionals.
Wil je mijn hele verhaal lezen? Lees hieronder verder! Weten wat anderen over mij zeggen? Lees het hier.
enthousiast – ontwapenend – betrokken – creatief – energiek – integer – resultaatgericht
Waarom ik graag teams in de non-profit sector en in purpose gedreven bedrijven ondersteun om met meer gemak en plezier samen te werken.
(ofwel hoe ik gekomen ben waar ik nu sta)
Mijn verhaal begint in een warm nest, met m’n moeder, vader en zusje. Voor m’n 10e verhuisden we vijf keer, van Alphen a/d Rijn, waar mijn wieg stond, tot Epe, waar ik de middelbare school doorliep. Lopen leerde ik in Drenthe, waar we in mijn vroege jeugd een weekend-huisje hadden. Ook leerde ik daar koeien melken en de mooie kanten van het boerenleven kennen. Al heel jong sprak ik een woordje Frans; mijn moeder was lerares Frans en we gingen heel vaak op vakantie in Frankrijk. Je kunt wel zeggen dat reizen er met de paplepel is in gegoten.
Als kind droomde ik ervan om dokter te worden en in Afrika te gaan werken, in de voetsporen van Albert Schweitzer. Dokter werd ik niet, de behoefte om te helpen bleef. Ik studeerde Tropische Plantenteelt in Wageningen en liep stage in Kenya en Tanzania. En vanaf toen bleef ik terugkeren naar het fascinerende continent Afrika. Ik werkte bijna 25 jaar in ontwikkelingssamenwerking en de aidsbestrijding. Mijn focus lag op programma’s voor kinderen in moeilijke omstandigheden: straatkinderen, kinderen in oorlogsgebieden, werkende kinderen en kinderen met hiv. Ik werkte samen met heel veel mensen en organisaties in Uganda, Malawi, Zuid-Afrika, Ethiopië, Liberia, Sierra Leone, Kenya, Tanzania, Eritrea, en de Palestijnse gebieden. Aan alle projectreizen die ik in de loop der jaren maakte, heb ik ongelofelijk veel mooie herinneringen overgehouden.
Hoewel ik nog steeds wilde ‘helpen’ kreeg dat woord voor mij gaandeweg een andere invulling. Niet langer betekende het dat ik letterlijk iets moest doen voor de ander, veel meer de mogelijkheden creëren waarin mensen zelf vooruit kunnen komen. Bewustwording over hiv via dorpsgezondheidswerkers, de barrières voor behandeling van hiv wegnemen, o.a. door lobby. En bovenal samenwerkingsverbanden faciliteren, op alle niveaus. In het veld samenwerking tussen klinieken, scholen, zelf-helpgroepen en gezinnen ondersteunen. In programma’s samenwerking tussen verschillende organisaties faciliteren en op nationaal en internationaal niveau het uitwisselen van kennis mogelijk maken én lobbyen voor ondersteunend beleid en middelen. Alles met het uiteindelijke doel kinderen in kwetsbare situaties zo goed mogelijk te helpen.
Ook op de werkvloer in Nederland bleek verbinding creëren mijn sterke kant. En om dat verder vorm te kunnen geven, volgde ik diverse trainingen in Verbindende (geweldloze) Communicatie bij Ai-opener. Van onbewust bekwaam facilitator naar bewust bekwaam werd ik door de opleiding tot facilitator bij Youfacilitate. En mijn teamcoachvaardigheden verdiepte ik vervolgens in een opleiding bij Floor Daver, executive teamcoach.
Terugkijkend zat het faciliteren van samenwerking er al vroeg in. Als 16-jarige faciliteerde ik een groep 10-jarigen in het maken van een kerstspel. Ik luisterde naar de verhalen van de kinderen en stimuleerde hen dat om te zetten in een eigen kerstspel, met hun eigen woorden. Zo maakte ik mogelijk dat de verhalen en kwaliteiten van de kinderen tot uiting kwamen. In al mijn werk ga ik nog steeds uit van de aanwezige kwaliteiten en verhalen.
In het begin van mijn werkcarrière ontdekte ik dat ik als jong broekje een prima technisch voorzitter kon zijn in teamvergaderingen die tot dan toe vooral gevuld waren door monologen van mijn teamleider. De facilitator/procesbegeleider in mij was geboren.
Door de jaren heen, heb ik, in heel diverse settings, veel ervaring opgebouwd in het faciliteren van bijeenkomsten, groot en klein, in het geven van trainingen en in het opzetten van participatieve processen. En het geeft mij telkens weer energie als het lukt groepen mensen in beweging te krijgen.
Mijn passie (mijn WHY) is nog steeds mensen helpen, nu door het faciliteren van samenwerking. Omdat ik geloof dat we alleen door goed samen te werken in de non-profitsector de wereld mooier, duurzamer, socialer kunnen maken.
Wat je misschien verder nog wilt weten…
Ik ben getrouwd met Peet, heb een fijne zoon (2002) en hou van (moes-)tuinieren, koken, creatief bezig zijn, wandelen en vakanties in de natuur. En ik steek veel moeite in het bewaken van mijn energie-balans, zodat ik mij gezond en energiek kan blijven voelen, iets wat voor mij niet vanzelfsprekend is.